4 ползи да използвате бизнес консултант за развитието на Вашата фирма

бизнес среща на служители на фирма и бизнес консултант в офис

Повечето собственици на малки и средни фирми са убедени, че наемането на бизнес консултант не би могло да доведе до постигането на реални резултати. Често мениджърите се опасяват, че това е излишна загуба на пари и време, но всъщност е точно обратното – бизнес консултантът може да Ви помогне да реализирате резултати, за които не сте предполагали, че са възможни.

Какви са основните ползи да наемете бизнес консултант и защо те могат да бъдат решаващи за развитието на бизнеса Ви?

 

Една по-обективна гледна точка

Често собственците на малки и средни компании са инвестирали много време, усилия и енергия в създаването на бизнеса си.  Те са толкова емоционално привързани към компанията си, че пренебрегват или дори не забелязват проблемите, които има фирмата.  Консултантите, от своя страна, не са емоционално свързни с бизнеса, което прави тяхната гледна точка по-обективна и им позволява да открият истинските проблеми, да ги анализират и да предложат работещи решения на собственика.

Използване на готови решения (Best practices)

Консултантите трябва да имат опит и знания за пазара и сектора, където оперира фирмата или поне в сходни такива. Бизнес консултантите могат да направят оценка как се справя фирмата спрямо конкурентите на пазара, както и да приложат решения, които са доказано работещи, ефективни и чийто ефект по-лесно би могъл да бъде прогнозиран във времето.

Луксът да имате време за планиране

Направата на качествено бизнес планиране, анализът на разходите и оптимизацията на работния процес, са от изключителна важност за растежа и развитието на всяка компания. Доста често обаче, собствениците и мениджърите на малките фирми нямат лукса да отделят време за тези дейности. Тази е и една от основните причини, поради които голяма част от проектите не се осъществяват. Ако обаче това е работа на консултантa, собствениците и мениджърите ще могат да се фокусират върху това, което правят най-добре, а именно да управляват, докато в същото време компанията ще има развити планове и стратегии за постигането на желаните цели.

Постигане на краткосрочни цели

Всеки един от работниците във фирмата изпълнява определени дейности. Въпреки това, доста често, при въвеждането на нови краткосрочни цели, които изискват други умения,  работниците не могат да се справят. Служителите, които обикновено изпълняват конкретни задачи, могат да бъдат неспособни или твърде неопитни за новата задача. Използването на консултантски услуги, може да спести време и средства, които биха били използвани за преквалификация на персонала и организацията на графиците за работа.

Smart for Business може да Ви предложи професионално бизнес консултиране, базирано на опит и експертиза в България и чужбина. Повече информация за нас и услугите ни може да намерите на този линк. Не се колебайте да се свържете с нас на office@smart4business.bg или да се обадите на посочените телефони в секция Контакти.