Предимствата на аутсорсинга

хора от различни фирми се сработват заедно

Проектирането на функционалната част на бизнеса е събирането на задължителни и незадължителни услуги, които следва да бъдат разпределени на различни работни места. По този начин нашата първа и най-важна цел е да наемем най-добрите налични служители и да се възползваме от работното им време по най-добрия възможен начин. Когато накрая всичко бъде организирано, всяка позиция вероятно ще има набор от мениджърски и изпълнителски функции, без да е равносилен. От опит знаем за периодични, чести и редки дейности, за редовни и неочаквани събития и задължения, за планирани и при поискване задачи и т.н. Мислейки, че ще се справим управленчески с тези неща, ще бъдем наистина удовлетворени да можем да постигнем синхрон на симфоничен оркестър чрез трима или четирима човека.

Тъй като чудесата се случват само в Библията, очевидно е, че трябва да мислим за други алтернативни решения. Необходимостта ни е да се намалят разходите за заплати, без да се жертва качеството и ефективността на работата, а ключът към тази врата се нарича „икономии от мащаб“. Нека да помислим за търговско дружество, което предлага продукти навсякъде в София. Трябва да започнем с няколко превозни средства за доставка и постепенно да увеличим ежедневното им натоварване до момента, в който вече не могат да управляват успешно графика си или да нямат повече място за товарене, за да могат да наемат стоки. Следващата стъпка трябва да бъде повече превозни средства, повече персонал, но пропорционално равни или с по-висока рентабилност. Тази схема предлага минимални или никакви икономии от мащаб.

Сега помислете за логистична компания, разполагаща с камион и микробуси, опит в комбиниране на превозни средства, дестинации и товари и доставка на вашите стоки с точност и изисквано качество. Те правят това на цена на килограм или на елемент и ако направите прецизно изчисление, ще го намерите по-евтино от себе си за единица. Отговорът на този тест е „икономии от мащаб“ и името на играта, която ще се играе, е аутсорсинг.

Аутсорсингът е разпределяне на отделни бизнес дейности на доставчици на услуги, които не са постоянни служители на компанията. Вие не възлагате на логистичната компания нито вашите стоки, нито вашите продажби, а вашите услуги за доставка. Трябва ли да го прехвърлите изцяло и да продадете вашите доста удобни ванове? Не е задължително. Би било по-мъдро да сегментирате вашите доставки, да задържите ключовите клиенти и да разпределите останалите. По всякакъв начин имате свободата да направите предпочитаната или по-печеливша комбинация и имате възможност да промените първоначалния си избор по всяко едно време.

Аутсорсингът може да се използва за разнообразни бизнес дейности, свързани с персонала на офиса. Можете например да замените правният си отдел от адвокатска кантора, която Ви обслужва или да минимизирате и подобрите пренатоварените си счетоводители, като извадите голям брой рутинни работи и ги възложите на счетоводна фирма

Съществуват и други интересни опции. Бихте могли, например, да намалите броя на маркетинговите ръководители и значително да намалите разходите си. Първо, изключвате дейностите за ежегодно планиране и проектите при поискване, които не са ежедневни дейности. След като сте направили това, не е необходимо да поддържате опитен и скъп служител, а можете да спестите всичките му разходи или да го замените с новобранец, който ще има значително по-ниски разходи.

Доволни сте от вашия персонал, но не сте от прекомерната цена на изплатените часове за допълнителен труд? Аутсорсингът може да реши и този проблем. Просто трябва да изключите каквато част от работата им е по поръчка и създава необходимост от допълнителен труд, така че те да получават само редовната си заплата. Проектите и допълнителните задачи могат да бъдат възложени на професионалисти извън компанията.

Нека сега помислим за сравнително малък бизнес, без много работни места и скъпи служители. Загрижени ли сте за наемането на опитен (т.е. по-скъп) служител за разширяване и подобряване на бизнеса Ви? Ако това е проблем, опитайте се да използвате аутсорсинг. Опитен консултант ще работи в тясно сътрудничество с вашите млади служители, те заедно ще организират и планират развитието на бизнеса, а вашият персонал ще придобие ценен опит, за да могат да продължат сами, след като консултантът е изпълнил проекта.

Налице е дълъг списък от алтернативни решения, които аутсорсингът ви дава по отношение на консултантски услуги. Възможно е да имате резерви относно сътрудничеството с консултанта, съдържанието на задачите, въпроса за поверителността и много други, но всичко може да бъде изяснено чрез открита дискусия.

Нашата компания предлага значителен брой информационни текстове и документи, които постепенно ще бъдат добавени в нашия сайт като статии, така че ще имате необходимото време да ги прегледате и да обсъдите вашите нужди и възможности с вашите партньори и колеги.

Освен това, консултантите, които допринасят за това, винаги са на разположение, за да предоставят обяснения и пояснения, както и да предложат конкретни решения. Трябва само да се свържете директно с нас.