Защо ВСЯКА фирма се нуждае от Бизнес план?

човек с тефтер прави бизнес план за бизнеса си

Какво представлява бизнес планът?

Преди да обърнем внимание на ползите от създаването на бизнес план, е редно да разберем какво точно представлява той. Най-общо казано бизнес планът е документ, който обхваща главните цели на фирмата. Той съдържа подробни анализи, планове и бюджети, с които целите да бъдат постигнати. Структурата на бизнес плана не е фиксирана. Тя се променя, в зависимост от сложността на бизнеса, както и целите на плана. Независимо от това най-честите елементи, които са неизменна част от него са: Продукти и/или услуги, Маркетинг и продажби, Производство, Мениджмънт и персонал, Рискове както и Финанси. Във всеки един бизнес план трябва да има обща част, която да резюмира основните аспекти на бизнеса или бизнес идеята .

Какви са ползите от бизнес плана за съществуваща фирма?

Когато става дума за изграждане на бизнес план, повечето хора асоциират процеса със създаване на нова компания, но всеки бизнес, независимо дали той тепърва ще започва да опрерира или го прави от години, трябва да има бизнес план.

Бизнес планът може да бъде използван като инструмент за оценка и анализ на съществуващата фирма. Чрез него, Вие ясно ще можете да видите дали всички отдели работят към постигането на целите на компанията или са фокусирани само върху собствените си такива. Също така, чрез бизнес плана, Вие ще можете да разберете къде точно процесите могат да бъдат оптимизирани, както и кои разходи могат да бъдат съкратени, без това да доведе до намаляване на ефективността на работния процес и качеството на продукта или услугата. Често, направата на бизнес план с детайлен анализ на състоянието на фирмата, довежда до нови идеи за продукти и услуги.

Какви са ползите от бизнес плана за стартираща фирма?

Много от собствениците на стартиращи фирми не развиват бизнес план, разчитайки на интуицията си, когато трябва да се вземе стратегическо решение. Те често смятат, че направата на план е загуба на ценно време, в което биха могли да започнат да печелят пазарен дял. За жалост, това е и една от причините защо над 50% от стартиращите фирми приключват оперирането си за по-малко от 5 години.

Изгражадането на бизнес план помага за ясното поставяне на целите на съществуване на компанията. Чрез него, Вие ще видите „цялостната картинка“ и ще разберете къде имате конкурентно предимство и как бихте могли да го използвате, за да спечелите пазарен дял. Бизнес планът е и един от задължителните документи при кандидадстването за различните видове финансиране. В зависимост от това от кого търсите финансиране Вашият бизнес план може да се нуждае от повече детайли и прецизност във финансовата част или управленската част.

Какви са елементите на добрия бизнес план?

На този въпрос, ще отговорим във втората част на статията, където ще разгледаме по-подробно тази тема.

Smart for Business може да Ви предложи професионално бизнес консултиране, както и изготвяне на бизнес план, базирани на опит и експертиза в България и чужбина. Повече информация за предлаганите от нас ценови условия за изготвяне на бизнес план можете да намерите тук. Не се колебайте да се свържете с нас на office@smart4business.bg или да се обадите на посочените телефони в секция Контакти.